ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ Oper(O)

La Traviata

Στο έργο La Traviata του G. Verdi, οι Oper(O) ήρθαν αντιμέτωποι με ένα βασικό ζήτημα της όπερας: την αντιπαράθεση ενός αδύναμου θεατρικά κειμένου, με μία σπουδαία μουσική. Για να αναμετρηθούν με αυτή τη συνθήκη, δημιούργησαν μία παράσταση βασισμένη στο διάλογο μεταξύ εικόνας, κίνησης και μουσικής, αφήνοντας σε δεύτερο πλάνο το λιμπρέτο. Η εξέλιξη του δράματος πραγματοποιήθηκε από τους τρεις κύριους ρόλους του έργου (Violetta Valéry, Alfredo Germond, Giorgio Germond) ενώ οι υπόλοιποι χαρακτήρες αποτέλεσαν το χορό. Οι Oper(O) περιορίστηκαν στην απόδοση των βασικών στοιχείων της πλοκής και με τη χρήση του video και της κίνησης θέλησαν να αναδείξουν τα συναισθήματα και την ατμόσφαιρα του έργου.

Σκηνοθεσία:

Oper(O)

Ενορχήστρωση & Μουσική Επιμέλεια:

Νικολέττα Χατζοπούλου

Μουσική Διεύθυνση:

Παύλος Σεργίου

Μουσική Προετοιμασία & Πιάνο:

Πάνος Λουμάκης

Σκηνικά & Video:

Μανώλης Ζαχαριουδάκης (MSAZ), Μανώλης Χάρος

Κοστούμια:

Φράνκα Παπανδρέου

Συμμετέχουν οι μουσικοί της ΑΣΟΝ:

Μαριαλένα Καραγιάννη, Κωστής Καρίτζης, Γιάννα Καραγιάννη, Κώστας Τζέκος, Άγγελος Μιχαήλ

Διανομή

Violetta Valéry

Μυρσίνη Μαργαρίτη, Λητώ Μεσσήνη

Alfredo Germont

Δημήτρης Πακσόγλου

Giorgio Germont

Νίκος Καραγκιαούρης

Χορός:

Εριφίλη Γιαννακοπούλου, Βάσια Ζαχαροπούλου, Γρηγόρης Πυριαλάκος, Ελένη Σωτηρίου, Γιώργος Τζιουβάρας, Λευτέρης Χαρέλλης

Κλείστε τα µάτια και φανταστείτε. Μια όπερα δίχως συµβάσεις και «πρέπει», παρέα µε µια µπίρα και µε ένα τσιγάρο, κάτω από τον αττικό ουρανό. Με πολύ καλές φωνές και νεανική ορµή µακριά από τη βαρεµάρα συχνά των επαγγελµατιών του είδους. Φανταστείτε µια όπερα που έχει χαρά και δεν είναι κάτι στρυφνό και "στηµένο".

Η. Αγιαννίδης, Τα Νέα, 22/7/10


Κινούμενη με περισσό ενθουσιασμό, οικονομία μέσων, οξύ μουσικοδραματικό κριτήριο, σαφήνεια στόχων και συνέπεια, απάλλαξε το έργο από τα «κουρασμένα» ιστορικά και ανεκδοτολογικά στοιχεία, προτείνοντας τη δραματική και μουσική ουσία του βερντιανού αριστουργήματος στο μη παραδοσιακό κοινό της όπερας.[…] Μετά το τέλος της δίωρης παράστασης βγήκαμε στην προσφάτως και πολιτιστική λεωφόρο της Πειραιώς φέρνοντας μέσα μας εκείνη τη σπάνια ελαφράδα που χαρίζει η τέχνη στην πιο ευφυή, απελευθερωτική της έκφανση

Γ. Σβώλος, Ελευθεροτυπία, 27/7/10

Η Τήνος έγινε…Σκαλιτσα του Μιλάνου, πλημμυρίζοντας από μελωδίες του Βέρντι.Δεν έπεφτε καρφίτσα στην μικρή γραφική πλατεία που από μόνη της μοιάζει με φυσικό σκηνικό.[…] Η Oper(O), αυτή η ταλαντούχα ομάδα όπερας δρόμου, παρουσίασε την «Τραβιάτα» του Βέρντι σε μια ευφάνταστη παράσταση σεβόμενη το πρωτότυπο του δημιουργού με λεπτή χιουμοριστική ματιά.

Γ. Βιδάλης, Ελευθεροτυπία