ΟΜΑΔΑ Oper(O)

Η ΟΜΑΔΑ

Η ομάδα Oper(O) δημιουργήθηκε το 2008 στην Αθήνα από την Εριφίλη Γιαννακοπούλου. Αποτελείται από έναν πυρήνα διακεκριμένων νέων καλλιτεχνών, διαφορετικών ειδικοτήτων -σκηνοθεσία, εικαστικά, μουσική σύνθεση, χορογραφία, design- που συμπράττουν για τον συνολικό σχεδιασμό της εκάστοτε παράστασης.

Πρόκειται για μια από τις πρώτες ανεξάρτητες ομάδες στην Ελλάδα που ασχολήθηκαν με την όπερα και το λυρικό θέατρο, αναζητώντας μια νέα, σύγχρονη γλώσσα σε αυτό το είδος θεάτρου. Στόχος τους, η δημιουργία σύγχρονων παραστάσεων και θεατρικών εμπειριών, που να απαντούν στον προβληματισμό τους για την θέση της όπερας και της τέχνης εν γένει, στην σύγχρονη κοινωνία.

Η πρώτη παραγωγή των Oper(O) ήταν η Carmen του Bizet, την οποία παρουσίασαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μορφή όπερας δρόμου από τις πλατείες των νησιών μέχρι το κέντρο της Αθήνας. Πιστοί στην αρχική τους επιδίωξη να τοποθετήσουν την όπερα έξω από το κτιριακό περίβλημα και τους καθιερωμένους χώρους, ανέβασαν στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη την Traviata του Verdi (2010). Την ίδια χρονιά, συνεχίζοντας τη σχέση τους με την όπερα δρόμου και τις site specific παραστάσεις, έστησαν μια interactive οπερατική performance στο κέντρο της Αθήνας, παίζοντας στα μπαλκόνια ενός παλιού νεοκλασικού κτιρίου, με όνομα 2 in 1. Ακολούθησαν οι Μύθοι του Αισώπου, στο Εθνικό Θεάτρο (2011) σε συνεργασία με τον εικαστικό Μανώλη Χάρο, ενώ την ίδια χρονιά θέλοντας να σχολιάσουν τα στερεότυπα της όπερας επέστρεψαν με ένα δικό τους πρωτότυπο έργο, το Fiammifero, στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη και σε περιοδεία σε νησιά της Ελλάδας. Η επόμενη τους εμφάνιση ήταν μια διαδραστική παράσταση για παιδιά, βασισμένη στην Carmen του Bizet που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενώ το 2012 δημιούργησαν στο TEDx Academy Athens, ένα θέαμα με θέμα το «Ταξίδι», με τη συμμετοχή 70 τραγουδιστών, ηθοποιών και μουσικών, βασισμένο στα Τραγούδια του Οδοιπόρου (Lieder eines fahrenden Gesellen) του Mahler. Στις αρχές του 2013 έγραψαν την Συμμορία της Χαμένης Μιλιάς, ένα οπερατικό παραμύθι, με στόχο να συστήσουν την όπερα στα παιδιά, το οποίο παρουσίασαν σε πλατείες της Αθήνας και στο Μουσείο Μπενάκη. Τον Σεπτέμβρη του 2013 δημιούργησαν την παράσταση Αναμονή για τη Νύχτα στο Θέατρο Τέχνης-Κάρολος Κουν, έναν οπερατικό μονόλογο βασισμένο στα έργα του Μπέκετ. Τον Ιούνιο του 2014 συμμετείχαν στην έκθεση Ίχνη Εμπορίου με μια εικαστική και παραστασιακή εγκατάσταση με θέμα το Φόβο.

Toν Ιανουάριο του 2018 επανέρχονται με την δημιουργία μιας σύγχρονης εικαστικής όπερας με τίτλο Orpheus, σε συμπαραγωγή με την Εθνική Λυρική Σκηνή στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.