Εριφίλη Γιαννακοπούλου

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983.

Ξεκίνησε μουσική σε μικρή ηλικία κάνοντας μαθήματα βιολιού και πιάνου, καθώς επίσης ήταν μέλος της παιδικής χορωδίας της ΕΡΤ. Σε ηλικία 18 ετών μετακόμισε στο Μόναχο όπου σπούδασε λυρικό τραγούδι με τον KS Joseph Metternich και την Marilyn Schmiege. Συνέχισε της σπουδές της στο Παρίσι στην Ecole Normale de Musique de Paris απ’ όπου αποφοίτησε το 2007. Παράλληλα πραγματοποίησε και σπουδές μουσικολογίας στο πανεπιστήμιο Sorbonne Paris 4 και στο Paris 8. Το 2008 επέστρεψε στην Ελλάδα και δημιούργησε την ομάδα Oper(O) με την οποία δραστηριοποιείται μέχρι και σήμερα. Το 2011 έλαβε την υποτροφία Fulbright Artists Scholarship και πήγε στο Manhattan School of Music της Νέας Υόρκης στην καθηγήτρια Joan Caplan.

«Παρατηρώντας τον κόσμο της όπερας μέχρι και το τέλος των σπουδών μου, είδα ότι δίνεται ελάχιστος ουσιαστικός χρόνος στην δημιουργία των θεαμάτων• πολύ συχνά ο τραγουδιστής αντιμετωπίζεται ως εργαλείο και η παράσταση ως εισπρακτικό προϊόν. Παράλληλα, παρατήρησα ότι μεγάλο μέρος του κοινού αντιλαμβάνεται την όπερα ως ένα «είδος υψηλής αισθητικής» αυταπόδεικτα• πολλοί δεν εξετάζουν το θέαμα στην ουσία του, κάποιοι φοβούνται να το κρίνουν, ενώ οι υπόλοιποι δεν ασχολούνται καν με αυτή, θεωρώντας την είδος απαρχαιωμένο, βαρετό και καμιά φορά ίσως και γελοίο. Παρατήρησα επίσης, ότι οι καλλιτέχνες-τραγουδιστές, δρώντας αντίστοιχα ως εργαλεία, συχνά δουλεύουν με αποκλειστικό στόχο την τεχνική τους τελειοποίηση και τον εντυπωσιασμό, υποβαθμίζοντας την ουσία και τις βασικές αρχές της τέχνης ως μέσο επικοινωνίας. Αμφισβητώντας ολόκληρο τον μηχανισμό λειτουργίας της «βιομηχανίας» αυτής, και με έντονο προβληματισμό για τη θέση της όπερας στη σημερινή κοινωνία, θέλησα να δημιουργήσω μια ομάδα, στην οποία τίποτα δεν είναι δεδομένο, και όλα επανεξετάζονται. Για τους Oper(O), ο ουσιαστικός καλλιτεχνικός διάλογος και η καλλιτεχνική συνδημιουργία είναι ανάγκη, επιθυμία και ζητούμενο.»

Ειρήνη Γεωργαλάκη

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987.

Το 2008, αποφοίτησε από την Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου. Την ίδια χρονιά έκανε και την πρώτη σκηνοθετική της απόπειρα με τη μουσικοθεατρική παράσταση Ερωτικά Δεκεμβριανά ΄08, η οποία βασίστηκε σε δικά της κείμενα. Είναι ιδρυτικό μέλος της θεατρικής ομάδας Tandem και συμμετείχε στις παραστάσεις Freak Show και Φ. Έχει συνεργαστεί με διακεκριμένους σκηνοθέτες όπως ο Δ. Λιγνάδης, ο Β. Θεοδορόπουλος, ο Θ. Μοσχόπουλος κ.α. Σκηνοθετεί εθελοντικά τη θεατρική ομάδα οικογενειακής υποστήριξης ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ καθώς και παιδικές θεατρικές ομάδες, αναλαμβάνοντας επίσης και τη διασκευή θεατρικών έργων για παιδιά. Το πρώτο της βιβλίο με τίτλο Πάρε - Δώσε κυκλοφόρησε το 2009, από τις εκδόσεις Λιβάνη. Είναι μόνιμο μέλος της ομάδας Oper(O) από το 2011, οπότε πρωτοσυνεργάστηκε ως ηθοποιός για την παράσταση Fiammifero. Έκτοτε, έχει σκηνοθετήσει την παράσταση Ταξίδι για το TEDx Academy Athens, καθώς και μια εκδοχή της Carmen για το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Έγραψε και αφηγήθηκε το παραμύθι Η συμμορία της χαμένης μιλιάς.

«Προερχόμενη από τον αμιγώς θεατρικό χώρο τα όπλα και τα εργαλεία μου είναι τελείως διαφορετικά από αυτά των μουσικών. Η όπερα σαν είδος με έχει γοητεύσει εκτός των άλλων γιατί είναι μια συνθετκή μορφή τέχνης που απαιτεί την σύμπραξη και την συνεργασία. Αντιμετωπίζοντας στους Oper(O) το θέατρο σαν τέχνη αντίστοιχου βάρους με αυτό της μουσικής και του τραγουδιού, μου δίνεται η δυνατότητα μέσω της αποδόμησης και τον πειραματισμό, να επανεξέταζω τη «μορφή» και το ρόλο του θεάτρου στην όπερα. Η ουσιαστική συνεργασία μου με ανθρώπους που εκτιμώ και πιστεύω, σε αυτή τη διαδικασία αμφισβήτησης και ανακάλυψης του θεάτρου, είναι για μένα η ιδανική συνθήκη για δημιουργία.»

Γιώργος Ζιάβρας

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1986.

Το 2008 πήρε δίπλωμα κλασικού πιάνου με την Ελισάβετ Κουναλάκη (άριστα παμψηφεί και Ά Βραβείο). Αυτήν την περίοδο ολοκληρώνει τις μουσικές του σπουδές, στην διεύθυνση ορχήστρας, στην Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας (Hochschule für Musik und Tanz Köln, Klasse Prof. Luig). Είναι επίσης τελειόφοιτος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ. Έχει γράψει πρωτότυπη μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Είναι μέλος της θεατρικής ομάδας Tandem με τους οποίους έχει συνεργαστεί ήδη σε τρείς παραγωγές.

Με τους Oper(O) συνεργάζεται από το 2010 έχοντας αναλάβει την προετοιμασία των τραγουδιστών, την ενορχήστρωση/σύνθεση αλλά και την οργάνωση της ορχήστρας της ομάδας. Ως μαέστρος έχει διευθύνει μέχρι στιγμής το “Fiammifero”, το «Ταξίδι» στο TEDx Academy Athens και μια εκδοχή της «Carmen» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

«Για μένα οι Oper(O) είναι μια ευκαιρία να αποδείξω πως η όπερα στη βάση της είναι ένα θέαμα ευρείας απεύθυνσης. Είναι θέατρο μετά μουσικής και μιλά στην καρδιά και το θυμικό. Στους Oper(O) βρίσκω μια παρέα που μακριά από λογής στεγανά, με μόνη βάση το κείμενο και την παρτιτούρα, μου επιτρέπει να ζω στον καιρό μου και να αποδεικνύω καθημερινά και έμπρακτα πως η όπερα και η μουσική εν γένει, μας αφορά όλους και μας κάνει καλύτερους.»

Nίκος Γαλενιανός

Γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα.

Είναι κάτοχος πτυχίου στο κλασικό πιάνο με την Α. Παπαδοπούλου και έχει ακολουθήσει ακαδημαϊκές σπουδές στην κλασική αρμονία και την αντίστιξη. Είναι δικηγόρος, απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών. Ιδιαίτερος τομέας ενδιαφέροντος είναι η μουσική σύνθεση, με έμφαση στις σύγχρονες κατευθύνσεις της. Με τους Oper(O) συνεργάστηκε για πρώτη φορά στην παράσταση «Fiammifero» το καλοκαίρι του 2011 και έκτοτε έχει αναλάβει την ενορχήστρωση/σύνθεση των παραγωγών της ομάδας. Συμμετέχει κυρίως στο θεωρητικό σκέλος της μουσικής που πλαισιώνει τις παραστάσεις των Oper(O), εν μέρει αποδομώντας , ανασυνθέτοντας και ενορχηστρώνοντας διαχρονικές μουσικές , υπό διευρυμένο πρίσμα. Στο πλαίσιο αυτό αναζητά νέες ηχητικές και ενορχηστρωτικές ισορροπίες σε ποικίλης κλίμακας και σύνθεσης μουσικά σύνολα.

«Για μένα, οι Oper(O) αντιπροσωπεύουν μία συνθήκη επιθετική προς τις συμβάσεις της εποχής, γόνιμη για πρωτότυπη δημιουργία και απενοχοποιημένη έκφραση, η οποία διασφαλίζεται από την πολύπλευρη ζύμωση ιδεών και τη διάδραση με μουσικούς και καλλιτέχνες εγνωσμένης αντίληψης και επιπέδου.»

Έλλη Βασιλάτου

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1986.

Πήρε δίπλωμα κλαρινέτου το 2009 (άριστα και πρώτο βραβείο) με καθηγητή τον Ευστάθιο Κιοσόγλου, από το κεντρικό Εθνικό ωδείο. Είναι απόφοιτη του Πειραματικού Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου Παλλήνης και του τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Ε.Κ.Π.Α. Έχει διδαχθεί παραδοσιακό τραγούδι από την Ειρήνη Δερέμπεη. Είναι μέλος του συγκροτήματος "Ιστορίες για Κρουστά με τον Βασίλη Βασιλάτο" από το 2003 και μέλος του θιάσου "Θέατρο του παπουτσιού πάνω στο δέντρο" από το 2007. Έχει πάρει μέρος σε μουσική που γράφτηκε για κινηματογράφο, θέατρο και τηλεόραση. Έχει συνεργαστεί ως πρώτο κλαρινέτο με την Ορχήστρα Δωματίου του Μουσικού τμήματος του Ε.Κ.Π.Α και ως σολίστ με την φιλανδική ορχήστρα "Jalas Chamber".

«Είμαι στους Οper(Ο) γιατί απορρίπτω την στερεοτυπική εικόνα του κλασικού μουσικού δεξιοτέχνη που υπάρχει μόνο ως εργαλείο για να εκτελεί σωστά ένα μουσικό έργο υπακούοντας στους κανόνες και την αισθητική άλλων. Αποζητώ την εξ αρχής δημιουργία και την συνολική συμμετοχή σε ο,τι κάνω. Πάνω από όλα πιστεύω και θαυμάζω τις προσωπικότητες των ανθρώπων που συλλογικά προσπαθούν να φτιάξουν κάτι, γιατί έχουν κάτι να πουν.»